23. Egyeskő 60 Teljesítménytúra

2021. októberének első hétvégéjén, ezúttal október 1-3. közötti időszakban, immár 23. alkalommal került megszervezésre az Egyeskő 60 teljesítménytúra egy lelkes csapat koordinálásával és a Csíkmenasági Közbitokosság támogatásával. Amint az elnevezés is mutatja, a táv adott és megtételére 16 óra szintidő van előirányozva, 2556 m a teljes szintemelkedéssel, ami két napra van felosztva eképpen: első nap: Csíkmenaság (822 m) > Hallgató domb (1101 m) > Szellő-tető (1496 m) > Gyimesi hágó (1168 m) > Szép-havas - Szentlélek kápolna (1345 m) > Kőnyak (1315 m) > Utasalj-tető (1256 m) > Lóvészi átjáró > Bodor vész (1382 m) – 40 km, majd a második nap: Naskalat - Kondra kereszt (1505 m) > Terkő-nyereg (1305 m) > Öcsém (1707 m) > Egyeskő menedékház (1504 m) – 20 km, innen még beereszkedés Balánbányára.

Az imént felsorolt információk tömörek, akárcsak a statisztikai adatok, de ami mögöttük van, az sokkal több ennél. Egy összetartó, helyi kisközösség példaértékű, sokrétű munkája, apadhatatlan lelkesedése, kitartása és támogatása, amellyel évről-évre lehetővé teszik számunkra a részvételi lehetőséget.

Ennek a teljesítménytúrának lelke van, egyedi hangulata, gyönyörű útvonala, a szervezés mindig kifogástalanul, pontosan, operatívan működik, váratlan helyzetekben is megoldást találnak, az évek alatt jól bejáratott forgatókönyv szerint.

Aki egyszer belekóstolt, újra visszatér, aki először vesz részt, életreszóló élményekkel gazdagodik és vágyik a folytatásra, mert jó viszontlátni a túratársakat, az ismerős arcokat, a helyeket újra bejárni és felidézni az ezekhez kapcsolódó korábbi emlékeket, tudni, hogy mennyi van még a következő bírói pontig, meddig tart még az emelkedő, mikor érem el a kedvenc fát, kápolnát, kalibát a hegyen, várhatom a napkeltét, és mikor pillantom meg az Egyeskő hívogató sziluettjét.

Olyan jól sehol sem esik a bográcsozás, mint szombat este Bodorvész fejében, a táborhelyen, ahol a tábortűz körüli melegséges hangulatot nehéz lenne szavakba szőni, ezt csak érezni lehet, ahogy a lábaidban a megtett kilométereket, a jóleső fáradtságot és a boldogságot, hogy teljesíteni tudtad, sikerült!

Idén különösen szerencsés helyzetben voltunk, mert az időjárás nekünk kedvezett, az égiek mindvégig velünk voltak.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Csíkszéi Osztálya (CsEKE) részéről közel húszan neveztünk be, hogy végigjárjuk a távot, mások a bírói  pontoknál teljesítettek szolgálatot.

Köszönet a szervezőknek, hegyimentőknek, támogatóknak, eredményes, szép munka volt!  

Lejegyezte,

Péterffy Ágnes-Katalin

Túra kép