Xántusz Keresztes túra


Távolság: 15 km, 5 - 6 óra
Megközelítés: autóbusszal vagy autókkal
Minősítés: Könnyű, hosszú túra
Indulás: megegyezés szerint
Jelzés: zöld „X”

A kegytemplomtól indulva, a borvízforrást érintve, az autóúton közelítjük meg a két Somlyó közötti nyerget. Innen továbbhaladva erdei úton nyugat felől megkerülve a Nagysomyót, érjük el a második nyerget, ahonnan már kényelmesen haladunk tovább a hegy keleti oldalán, majd keletnek fordulva egy kisebb nyergen át elérünk egy gerincet, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre.
Egy kisebb erdőben való ereszkedés után elérjük alcsíki királybíró Xántus Keresztes egykori házának, kastélyának romjait a Libidáré-dombon (vagy Szekő-domb). Innen már utunk nemsokára a Hosszaszó-völgyben érkezünk meg a Xántusz kápolnához. A kápolna Fitód és Hosszúaszó települések középútján, a fenyves erdő szélén áll, a Hosszúaszó-patak vagy Xántus-völgyben. Romjai a tatárjárás emlékét idézik. 1990 májusában a mindszenti, szentléleki és csíkszeredai hagyománytisztelő személyek újraépítették a kápolnát. Ezt megelőzően 1933-ban romos állapotban volt és a Csíki turistacsoport egy emlékművet állított fel az 1694. évi tatárbetörés elleni győzelem emlékére. Ezen a helyen állott Xántus Keresztes alcsíki királybíró sírja.
Hosszaszóban ahová utunk vezet már nincsenek állandó lakosok pedig a XVII. század derekán még 15 gazdát számláló falu volt de csendes, szép fekvésével egyre vonzóbb a hétvégi pihenésre vágyók körében. Hajdan híres volt borvize.
Innen a völgyön leereszkedünk Fitodba, s visszatérünk a városba.

 

Vissza

×
AU Desired Username:
AU Your password:
AU Your password again:
AU Your email address:
AU Your email address again:
AU Your name:

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma