Hosszúaszói emléktúra

A hagyomány szerint 1694. február 15-­én éppen esküvői szertartást tartottak Menaságon, amikor jött a szörnyű hír, hogy betörtek a tatárok a Gyímesek felől és nyolc felcsíki falut felégettek, sok embert elhurcoltak, lemészároltak. Ekkor a lakodalomban násznagyként részt vevő Xántus Keresztes, alcsíki királybírónak a vezetésével minden férfi fegyvert ragadott és indultak a hosszúaszói völgy felé, hogy megütközzenek a tatár seregekkel. A hősiesen harcoló székelyeknek sikerült legyőzni az ellenséget és elűzni a tatárokat. A csatában azonban sokan elestek, köztük Xántus Keresztes is. Sírja fölé kápolnát építettek, emlékoszlopot állítottak.

A győztes csata emlékére a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület turistacsapata minden évben felkeresi ezt a történelmi emlékhelyet és tisztelettel adózik az elesett hősöknek.

Így volt ez az idén is.

Szombaton reggel a kissé borongós idő ellenére harmincnyolcan jelentkeztünk a Fitód­i névsorolvasáson: óvodások, szép korúak, magányosok, családosok, egyetemi hallgatók, fiúk, lányok, kezdő és haladó túrázók. Kicsit később még öten csatlakoztak csapatunkhoz. Friss tempóban vágtunk neki a 16 km­-es útnak, melynek első szakaszát a Hossúaszó völgyében tettük meg. Élveztük a szinte tavasziasnak tűnő friss levegőt, csodáltuk a tájat, mely hóbunda nélkül ugyan, de még téli álmát aludta. A kápolnánál túravezetőnk Kovács János történelmi eligazítója után, Zoltán papbácsi vezetésével emlékeztünk a hősi múltra és felidéztük néhai Pomjánek Béla emlékét is, akivel olyan sokszor bejártuk ezt a vidéket. Aztán az egykori Xántus kastély felé vettük az irányt s a kápolnával szemben levő erdőben indultunk felfelé. Kb. 70 m-­es szintkülönbséget legyőzve felértünk a Libidáré dombra, ahol egy kőkereszt, kis ásatás és néhány rom emlékeztet Xántus Keresztes 17. századi kastélyára. Utána még 3o méternyit emelkedtünk, majd a gerincre felérve számba vettük a láthatáron kirajzolódó hegyvonulatokat, településeket, csúcsokat. Kicsit megpihentünk, pótoltuk a fogyatkozó energiát és boldogok voltunk, hogy a hétvégi kikapcsolódásnak, pihenésnek ezt az egyszerű, de hasznos, tartalmas és kellemes módját, a gyaloglást választottuk. Egy szép kirándulás emlékével, testiekben ­lelkiekben feltöltődve és újabb túrák reményével indultunk hazafelé.

 

Petzinger Klára

Vissza

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma