TÚRABESZÁMOLÓ AZ EGYESKŐI TÚRÁNKRÓL


Túlzások nélkül elmondhatom, hogy életem egyik legszebb téli túráján vehettem részt a CSEKE csapatával. A Penny parkolójából indultunk, mindenki befért az autókba. Alig hagytuk magunk mögött a ködös várost, ragyogó napsütés fogadott. Szentdomokos után az elénk táruló hóval borított sziklák kacsintgattak felénk, világítottak furcsán, szikrázóan.
A parkolóban mindenkit megvártunk, majd megtörtént a létszám ellenőrzés is. Felkerültek a lábszárvédők is. Kerek szám lett a számolás vége, miután két szülő a gyerekeikkel vállalkoztak a „könnyűnek” nevezett túrára. Így lettünk 40-en. Hát erre még Ibolya a túravezetőnk sem számított. A Kovács patakán indulunk felfele. A kezdeti meredek domboldalon sokszor „fától-fáig” ügyeskedtünk. A jó lábbeli és a botok nagyban segítették a felfele jutást. A reggeli hideg után lassan lekerültek a kabátok rólunk, bekerülve a hátizsákba. Itt is mind mindég, a réteges öltözet volt a nyerő. Mindenki a maga ritmusában haladhatott. A „hátvéd házaspár” nem hagyott le senkit. Így eltűntekről nem számolhatok be. Három óra alatt értünk fel. A „hosszú lábúak” már ebédjüket fogyasztották. A menedékház nyitva volt. Asztal mellett fogyasztottuk el a hazulról hozott elemózsiánkat, majd kis csokival, sütivel energia bombát nyerve indultunk a MÁSODIK túránkra.
Eredetileg nem volt benne a tervben, de a szép idő sokunkat arra ösztökélt, hogy ezt nem lehet most kihagyni. Hát ez volt a ráadás, a non-plusz ultra!, mert eddig mindenki jól teljesített. Így összejött a kb. 14 km. Én nyáron egy kis csapattal, egy fiatal túravezetővel tettem meg a Vigyázó-kő-Egyeskő-Öcsém-Terkő-Gáll-kútja útvonalat. Az 23 km hosszú volt, 750 m szintkülönbséggel, 3400 cal. elégetésével, 11 óra alatt. Egyet tudok! A hegyre korán kell indulni. Ez nyáron a meleg miatt, télen meg korán sötétedik. Egymás nyomába léptünk a térdig érő hóban, az elsőknek volt a nehezebb. Még egy hótaposó is előkerült. Szavakba elég nehéz belefoglalni a platón, a gerincen kitárulkozó
látványvilágot. A Kelemen-havasok, Csalhó, Naskalat, Gyímesi-hegyek, Somlyó hegye a ködben, a Csomád, a Királykő, a Bucsecs, a Hargita, a Délhegy, a Görgényi-havasok, a Feketerez, a Nagyhagymás és a Gyilkos hegyei integettek felénk. Talán a készített fotók vissza adnak valamit az átélt élményből. Hát a fényképező gépek nem pihentek. A panoráma képek amatőrök kezében is csodákat rögzítettek. Az 1707 méteren álló keresztnél nevünket beleírtuk a kis füzetbe és elkészült a csoport kép is. Lefele most már az általunk kitaposott hófolyóson gyorsabban haladtunk az EGYESKŐ irányába. Még dalolásra is futotta erőnkből, jó volt a hangulat. Még egy kicsit napoztunk a menedékház előtt, majd következett az erőpróba a néhol meredek csúszós úton. Túravezetőnk Ibolya, lent egy kosár fánkkal kedveskedett, nekünk a bátor-elszántaknak. Úgy tapasztaltam, hogy sokunk az otthon maradottakra gondoltunk, amikor összegeztük élményeinket. Talán a készült fotók és ez a beszámoló képes vissza adni,megmutatni valamit az átéltekből.
Tartalékoljunk, mert az évek múlnak és milyen jó emlékezni!


Rafain Enikő túratárs

 

Vissza

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma