Hosszúaszó túra

 
A Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület három éves megalakulása óta túrákat szervez a környék történelmi jelentőségi helyeinek megismertetésére. Így a Szépvízhez tarozó Szalonka patak völgyét a Madéfalvi-veszedelem emlékére kerestük fel. Az 1764-es erőszakos sorozás elől ide menekültek a környék falvainak férfi lakossága. Az ugyancsak Szépvíz fölött magasodó Pogány-havason az Erdélyben legnépszerűbb magyar királyról, Szent Lászlóról emlékezünk. A környéken sok hegycsúcson várak nyomai találhatók, idézve a távoli történelmi időket. Ezek közül a legnagyobbnak a romai a Tusnádfürdő fölötti Vártetőn találhatók. Kisebb a Csicsói-vár, de várnak ránk a többi várromok.
 
A Csíkszeredához közeli Hosszúaszó völgye egyik legnevezetesebb csata színhelye. 1694. február 13-án és 15-én a Gyimeseken keresztül 12.000 tatár tört be Csíkba Moldovából. Felcsíkon garázdálkodtak, raboltak, gyújtogattak, gyilkoltak.  Utoljára Hosszúaszóban még ki akarták rabolni Xantus Keresztes királybíró ittlevő kastélyát. A tatárok hírére a királybíró vezetésével az alcsíki székelyeknek sikerült megszervezni az ellenállást a völgyben. A csata a székelyek győzelmével végződött, utána a tatárok többet nem törtek be a Székelyföldre Moldovából.
 
A győztes csata emlékére évente túrát szervezünk Hosszúaszóba. Első alkalommal, három évvel ezelőtt a történelmi esemény idejéhez hasonló viszonyok, nagy hó és minusz 26 fokos hideg volt. Az idei túrán még havas környezetben ismertettük az eseményeket a csata emlékére emelt kápolnánál, a királybíró kastélyának helyén is hó volt, de hazafele már tavaszias melegben szinte hiányzott az árnyék, olvadt az úton a hó, azt mondtuk, ilyen időben a tatárok be sem törtek volna. Mi viszont minden évben felkeressük továbbra is Hoszúaszót, azért is, hogy ne csak a magyarságot súlytó vészes eseményekre emlékezzünk.
 
                                                                                          Pomjánek Béla 
                                                                                              Csíkszéki EKE
 
   

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma