Vártető

Több túrára készülőt meggondolkoztatott a hajnali zivatar, de azért szép számban összegyűltünk az indulási helyen, hogy "Pomjanek gyalogosai"-ként részt vegyünk a Tusnádfürdő felett kimagasló VÁRTETŐ megmászására. 

Végső célunk az 1079m magasan, már csak nyomaiban megtalálható, 11-12. században épült vár falainak végigjárása volt.
A méreteiben legnagyobb(4,5 ha.) magyar királyi birtokra építtetett védelmi célokat szolgáló vár elérése nem is egyszerű dolog. A kitűnő jelzéssel, irányító-ismertető táblákkal ellátott utunk végig kapaszkodó-izzasztó ösvényen vezetett rövid (kb. 3Km) távon ezer méter fölé. Időnként, a pihenők közben megcsodáltuk a hatalmas fenyők sűrűjében a természet alkotta óriási, mohás kövekből, sziklákból egymás hegyén-hátán álló tájat. Mintha a boszorkányok zöldmohás földjén járnánk. Szép, érdekes látvány. A tetőn felmerült a kérdés: Hol a vármaradvány? Szakértő turistatársaink mutatták, hogy épp a várfalakon járunk. 
Visszafele utunk térdmegpróbálónak bizonyult. Érdekességként sziklára vésett róvásírás jeleket is megmutatott túravezetőnk. Jó hangulatban, a sima szakaszon dúdolgatva értünk a túra végére.
Úgy gondolom, érdemes még az idősebbeknek is csatlakozni ehhez hasonló utakhoz, hisz mindig meglepetéseket, látni, tanulni valókat tartogat ez a csodálatos természet.
2013, aug .24
             T.Ildi

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma