Pósa-hegyi túra

A szombat reggeli borongós időben nehéz volt elindulni a meghírdetett túrára. Ennek megfelelően viszonylag kevesen, tízen autóval, ketten kerékpárral indultunk útnak. 
Első megállónk a Csíkszentgyörgy - Bánkfalva vezető eltérőnél az Akó-kapunál volt. Az elnevezésre több magyarázat is szolgál, lehetett itt a környék akasztófája, vagy akár juhakol is.
Az autósok meglátogatják a minden oldalról jól védett Kotormányt, a Bánkfalvához tartozó kis tizest, s mire kerékpárral Bánkfalvára érkeztünk, az autósok is ott voltak. A szentgyörgyiek és bánkfalviak közös templomában meghallgattuk a helyi fiatal pap értékes előadását a templomról, a környék kápolnáiról. Érdemes volt ide betérni, hiszen Alcsík legrégibb és legimpozánsabb templomai közé tartozik, története az 1336. évig nyúlik vissza. Érdekes adat, hogy a környéken tíz kápolna van, mindeniknek gondozója és harangozója van.
Minket viszont ezek közül a Pósa-hegyen levő Nagyboldogasszony kápolna érdekelt. Az autókat az Adorján-fürdő szomszédságában, az érdekes nevű Szentegyháza pataka mellet hagyjuk, gyalog indulunk az erdei úton felfele. Az erdőből kiérve balra magasodik a szintén érdekes nevű, 1297 m magas Óriás-tető. Nevét a legenda szerint itt lakó óriásról kapta. A hegy lábánál levő kőkereszt arról szól, hogy itt a tatárok menekülő papokat öltek meg. 
Most már közel van a Csíkszentgyörgy felé néző domboldalon épült Nagyboldogasszony kápolna. Története egy csíkszentgyörgyi szegény családból származó legénykéről szól, akit disznópásztorkodása idején megtámadott egy medve. Megmenekülését égi jelnek tekintette, s elhatározta, addig tanul, míg püspök lesz belőle. Elhatározását tett követte, 1696-ban volt Erdély püspöke. Gyermekkorának emléket állítva a tett színhelyére 1713-ban kápolnát építtetett, ennek idén éppen a 300. éves évfordulójára emlékeznek. 
Visszafele a csapat tagjai megismerkednek a romjaiból újjáépült Adorján-fürdővel.
Az ismeretekben tartalmas kirándulást még hangulatosabbá tette hazafele a derűs napsugár.

Pomjánek Béla

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma