Kisrákos-patak

A recept egyszerű: Végy 8 lelkes biciklizőt, és 3 autónyi embert, készíts történelmi lecke tányért, helyezd a hozzávalókat egy szép környezetbe, és varázsolj rá 26 darab pisztrángot.

Augusztus 31-én reggel 9 órakor indult a varázskirándulás, a csapat egyik fele, az autósok, a másik fele pedig a biciklisek. Utunk Csíkrákos fele tartott, de mi, a biciklisek megálltunk egy percre a Madéfalvi veszedelem emlékműnél. Rögzítettük fejünkben az 1764-es dátumot, és, közben eldöntöttük, hogy egy alkalommal, érdemes biciklivel végig járni a Siculicidium tanösvény 14 stációját.
A Bogáti kápolna volt a következő pihenő pontunk, ahol találkozhattunk autós társainkkal.

 

 

A Bogát a és a Köd feje képezi a Rákosi szorost. Innen látni a környező hegyeket: Egyeskő, Pogányhavas, Kishavas, Csíki- , Rákosi-, Madarasi Hargita. Ezen a helyen bronzkori, kora vaskori, dák kerámiát, és egy kisebb római kori ezüst kincsleletet találtak elődeink. A kápolna építésének idejét nem tudni. Körültekintettünk és indultunk is tovább, mi biciklisek, hogy autós társainkkal egy időben érkezhessünk a rákosi templomhoz. A templom érdekessége a különböző figurákkal,jelentekkel, szimbólumokkal ellátott torony, mint megtudtunk ez Rákoson nem volt egyedi. A Cserei kúrián még Vámszer Géza is láthatott hasonlót a 1930-as éveken.
Tovább vitt utunk Ajnád fele, ez az útvonal már kevésbé forgalmas, élvezhetjük a tájat, és a jó időt.
Megérkezünk a Kis-Rákos patakán lévő pisztrángos házaspár hajlékához. Az autósok előtt célba ért biciklis csapat egy része úgy döntött, hogy nekivág a közös gyalogtúrának. A Kőnyak fele kirándultunk együtt. Gombászás, borókaszedés és gyógynövény ismerkedés tarkította sétánkat. Visszatérve a tavakhoz pisztráng lakomán vettünk részt, majd újult erővel a csíkszentmihályi templom fele kerekeztünk. Itt megtudhattuk miért foltos a templombelsőben lévő Szent László freskó, egyáltalán miért is töredékesek a freskók, és szemügyre vehettük a madéfalvi veszedelem emlékére állított első emlékművet.
Ezen ízletes nap végén búcsút véve egymástól a kerekesek hazagurultak, az autósok hazakerekeztek. Jó volt ez a szombati varázskirándulás, kerekezzünk ezután is együtt, s gyertek ti is velünk!

 

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma