Hosszúaszói emléktúra

Felejthetetlen szép napban volt része mindazon harminc természetszerető személynek, akik szombaton, február 9-én részt vettek Csíkszéki EKE szervezésében az utolsó tatárbetörés emlékét felidéző túrán. A csapat tagjai a falu kijáratánál gyűltek össze, a szokásos ismerkedés, megbeszélés után elindultunk Hosszúaszó völgyében. Az idő kellemes volt, február első feléhez viszonyítva enyhe, a táj pedig lenyűgöző. Az egy éjszakával hamarabb lehullott hóréteg érintetlen szépségében fehérlett a mindkét oldalon keretet képező haragoszöld fenyőerdők ölelésében. Első pihenőnk a Xantus kápolnánál volt. Itt túravezetőnk tartalmas történelmi tájékoztatója következett a tatárbetörésekről, részletesebben az 1694-es utolsóról, amikor emberi mulasztás miatt a tatárok meglepetésszerűen törtek rá a felcsíki falvakra, gyilkolták, fosztogatták, gyújtogatták a településeket. De itt, Hosszúaszóban Xantus Keresztes királybíró vezetésével Csíkszentgyörgy, Menaság, Csíkszentlélek székelyei fogadták és megverték a túlerőben levő tatárokat. A másik csata a Zsögödi-szorosban zajlott, ahol a felsorakozott alcsíkiak győzedelmeskedtek az Alcsíkra induló tatárok felett. A győzelmes csaták után a tatárok többet nem mertek Csíkba betörni. A csatában sajnos Xantus Keresztes királybíró is elesett. A csata és a királybíró emlékére káponát építettek, ennek romjait ásta ki a Brassói Túristaegyesület csíki osztálya 1933-ban. Erről szól a jelenlegi kápolna melletti emlékkő. A jelenlegi kápolna 1990. január és májusa között épült Csíkmindszent, Csíkszentlélek és Fitód egyházközségeinek összefogásával. Felszentelése május második vasárnapján történt a Szent család tiszteletére, azóta ez a nap a kápolna búcsúnapja.

Utunkat folytattuk Hosszúaszó kicsiny településre, amely nagyrészt átvészelte a tatárbetörést, a kommunista időszak falurombolási tervét is. Jelenleg téli álmát alussza, de a sok hagyományos régi ház, ami részben szervezetlen falumúzeum benyomását kelti, meg a felújított, újjáépített és új házak jezik, hogy a település él, csak pihe, jövője van.

Visszatérőben felmászunk a Libidári-dombra, ahol fenyőerdő fái között emlkékkő jelzi a Xantus kastély helyét.  A felidézett történelmi emlékek arra figyelmeztetnek, hogy szülőföldünket akkor tudjuk értékelni, ha ismerjük. Múltunk ismerete segít a jövő tervezésében. Ezekkel a gondolatokkal indultunk hazafele.

                                                                                           Horváth Aranka, Csíkszereda

 

 VISSZA

 

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma