Tolvajos-tető–Csíkszereda

Távolság: 15 km, 4 - 5 óra
Megközelítés: autóbusszal vagy autókkal
Minősítés: Könnyű, hosszú túra
Indulás: megegyezés szerint
Jelzés: Piros és lila „m”

 

A volt „utászház” és a 13A számú országút közötti ösvényen, a „kertek alatt” Csíkszereda irányába haladunk. A leégett Bradet szálló előtt északnak fordulunk, és 200 m megtétele után, újra keleti irányt veszünk fel. Két kisebb patakon kell átkelnünk, majd a fákkal tarkított fennsíkon, párhuzamosan a műúttal haladunk tovább, attól 200-250 méterre. A tájékozódásban oszlopok és a fákon található „m” jelzések segítik.
Az erdőben kisebb kanyarokat leírva elérjük a piricskei utat a Borhegyese-patak befolyásánál, a főúttól kb. 100-150 méterre.
A Piricske köves útján északnak fordulunk, s megyünk felfelé az úton kb. 200 métert, elhaladva a régi „IFET-ház” (erdőkitermelők volt lakása) mellett, s egy romos ház alapjainál bevágunk jobbra (keletre), egy erdei útra . Itt található egy jó forrás is. Lassan leereszkedünk az ösvényen, a Csikókert-patakkal és a főúttal párhuzamosan, elhaladva egy vadászles mellett. A les környékén a beetetés miatt vadállatokkal találkozhatunk, így ajánlott zajongani! Aztán elérjük a köves utat, amely a kőbányához vezet. A kőbányánál szolgálatos őr van. Kutyákkal. Legyen bot nálunk!
A kövezett úton megyünk kifelé a főútig, ahol a betonkorlát mellett haladunk párhuzamosan az úttal, a valamikori, régi út helyén, vagy mehetünk a főúton kb. 250 métert. A nagy kanyar előtt kb. 70 méterre van az úttal párhuzamosan egy ösvény, a régi út maradéka, amely lassan újból kövezett úttá változik a kialakuló villanegyedben. Innen szép kilátás nyílik a Csíki-medencére. Folyamatosan ereszkedünk, keresztezve az aszfaltutat, s folytatjuk utunkat a fűvel benőtt régi úton, most már a műút jobb oldalán. Ismét elérjük a 13A műutat, amelyen 400 métert haladunk a csibai éltérőig. Ott északkelet felé haladunk az aszfaltozott úton a Csibába/Csaracsóba vezető mellékúton. A gerincen jobbra látszik a csibai kápolna, melyet 2000–2001-ben építettek.
Az első nagyobb elágazásnál keletre fordulunk egy kövezett útra, s mindig az egyenes irányt tartva, kiérve a kaszálókra, a már földúttá vált szekérnyomokon elérjük a Kápolnás-patak gátját. Nemsokára az Olt folyó töltését, amelyen délnek fordulva megérkezünk az Olt hídjához. A hídon átkelve, az országút szélén haladva elérjük a várost, ahol már járdán folytatjuk az utunkat, megtartva az egyenes irányunkat, áthaladva a vasúti felüljárón.

 

Vissza

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma