Vereskép – Hársfa – Xantusz Kápolna

 

Távolság: 8, 2 km, 3- 4 óra
Megközelítés: autóbusszal vagy autókkal
Minősítés: Könnyű, rövid túra
Indulás: megegyezés szerint

 

Busszal érkezünk a Véres képhez. Gyalogtúránkat a szentléleki Véreskép megtekintésével kezdjük. A leírások szerint e helyen aratott győzelmet Xántusz Keresztes alcsíki királybíró a Csíkban betört tatárok felett 1694-ben. Utunk folytatásaképpen megtekintjük a 500 éves szentléleki hársfát. 1992-ben természeti ritkasággá nyilvánították, Hargita megye védett fáinak jegyzékében is szerepel majd a 2011 évben meltán elnyerte az Év fája Európában címet.

Utunk a hárs útján vezet tovább így érkezünk a Hosszaszó völgyben és egy oldalúton harántolva érkezünk meg a Xántusz kápolnához. A kápolna Fitód és Hosszúaszó települések középútján, a fenyves erdő szélén áll, a Hosszúaszó-patak vagy Xántus-völgyben. Romjai a tatárjárás emlékét idézik. A hagyomány szerint  Xántus Keresztes Hosszúaszóban lakott, egykori házának, kastélyának romjai a kápolnával átellenben, a Libidáré dombon (vagy Szekő domb) még fellelhetők.

Hosszaszóban ahová utunk vezet már nincsennek állandó lakosok pedig a XVII. század derekán még 15 gazdát számláló falu volt de csendes, szép fekvésével egyre vonzóbb a hétvégi pihenésre vágyók körében. Hajdan híres volt borvíze amely az elmondások szerint -igen kellemes izű s soká eltartható és messze vidékekre elhordták. A falubol kiérünk a gerincre a Monyasdi keresztfához, ahonan szép kilátás nyílik az alcsíki medencére, illetve a Fiság völgyére. Utunk folytatása kelet irányba, egy gerincen vezet ahonnan madártávlatból ránézünk a néhai Monyasd falura amelyet – Orbán Balázs szerint – a tatárok égettek fel, bár vannak források amelyek ezt megcáfolják. Benkő József szerint Monyasd még 1703-ban 15 fegyverest állított ki, s szerinte lakói a XVIII. század végén önként költöztek le e kopár helyről Bánkfalvára. Monyasd helyén 1868-ban még látni lehetett a régi házak pincéit, kútjait és egyéb nyomait. A régi szekérúton menetelünk tovább, az egyre táguló kilátásban gyönyörködve.


Vissza

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma