Jelenünk

Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CsEKE) néven 2010. február 5-én alakultunk újra 34 alapító taggal, az EKE, a nagy elődők szellemiségében elkötelezve.

Az azóta eltelt kilenc évben tagságunk száma egyre gyarapodott, mára (2019 elejére) 180 tagra, amelyből 30 nyugdíjas és 45 gyerek, diák.  Tevékenységeinkkel is igyekeztünk egyre szélesebb körben jelen lenni a Csíki-medencében, a helyi közösségek életében. Heti rendszerességgel túrákat hirdetünk a környék és a tágabb szülőföld látnivalóit megismertetni, a természetben, a jó levegőn együtt aktívan kikapcsolódni, egy-egy túra végére mégha fizikailag fáradtan is, de igazából feltöltődve hazatérni, másokkal is mindezt megosztani.

Évről évre szervezünk természetvédelmi vetélkedőt gyerekeknek, valamint a Dél-Hargita elfeledett értékeit igyekeztünk újra közkinccsé tenni az évente ismétlődő teljesítménytúránk keretén belül. Két alkalommal megszerveztük Erdély legnagyobb magyar vonatkozású bakancsos turista találkozóját, az EKE Vándortáborát, 2013-ban és 2015-ben, mindkétszer közel 1300 résztvevővel ismertetve meg a Csíki medence, a Hargita, a Hagymás hegység, a Csíki havasok és a Gyimesek világát, a környék értékeit csokorba szedve könyveket is megjelentetve ezen alkalmakból. 

Minden év elején, téli előadássorozatot szervezünk, ahol túratársainknak, meghívott előadóinknak lehetőségük nyílik megosztani tapasztalataikat, élményeiket egy-egy vetített képes bemutató formájában.

Ötödik éve, hogy “Zergék” néven saját néptánccsoportunk is alakult, amely éppúgy jelen van a főbb helyi népi jellegű eseményeken (Farsangtemetés, Ezer Székely Leány Napja), mint az EKE rangosabb rendezvényein, igyekezvén a hagyományaink élő ápolásában.

A tavaly sikerült egy régi , 1907-ben épült parasztházat is vásárolnunk az egyesületnek Lázárfalván, autentikus környezetben, mellyel célunk egy EKE kulcsosház létrehozása a Szent Anna tó lábánál, mofetták tövében, a borvizek hazájában,  biztosítva a természet, a szép és a helyi értékek iránt fogékony emberek kikapcsolódását, gyerektáborok szervezését, az Erdei iskolák valamikori hangulatának megidézését. A lázárfalvi birtokon rendszeresen kalákázunk.

2019 elején általános túravezetői tanfolyamot indítottunk az utánpótlás bíztosítása érdekében.

Tevékenységeink főbb támogatói Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., akiknek támogatását ezúton is köszönjük!

B.S.

Scroll to Top