“Alig van a nagy magyar hazának, de alig van bérczes Székelyföldünknek is kimagaslóbb történeti múltú kis szöglete, nevezetesebb pontja, mint a természetileg is különleges határvonalok által körül szegélyezett Csíkmegye.” – Vitos Mózes (1894)

 

 

Az Erdélyi Kárpát Egyesület XXII. Vándortábora

2013. július 29. – augusztus 4. ●  Szépvíz

 

 

Kedves Turista barátaink!

 

Nagy izgalommal, örömmel és lelkesedéssel fogtunk neki a soron következő Vándortábor megszervezésének, bizton mondhatjuk, hogy fiatal osztályunk eddigi legnagyobb próbatételének nézünk elébe. Hosszas keresgélés után, figyelembe véve a térség adottságait a XXII. Vándortábor helyszínéül a Szépvíz közelében található Kishavas Panzió környékét választottuk.

A tábori résztvevőknek elsősorban a Csíki-havasokat, az Ezeréves határ környékét szeretnénk bemutatni. A honismereti túráink a környék látványosságaihoz, Közép- és Felcsík valamint a gyimesi települések földrajzi, kulturális, történelmi és turisztikai értékeihez kalauzol majd el.

Lévén, hogy ezen a környéken még nem volt Vándortábor, úgy döntöttünk, hogy az idei tábor időtartamát egy teljes hétre tervezzük, hétfőtől vasárnapig, ezáltal is lehetőséget teremtve a környék minél szélesebb körû megismerésére.

Huszonöt túratervet készítettünk, reméljük, ezek között mindenki megtalálja a kedvére valót, hisz lesznek rövid, közepes, nehéz, kerékpáros, szekeres, fotós és honismereti túráink, amelyek neves helyeket, történelmi útvonalakat mutatnak majd be. Aki akarja, kipróbálhatja magát egy régészeti gyalogtúra keretében, valamint a sziklák szerelmeseinek egy zergepárkány-túrával is kedveskedünk. A kínálati palettán lesz többek között Csíksomlyó, az Ezeréves határ, a Szellő-tető, az Egyeskő, a teljes Csíki-havasok gerince, de akár Sebő Ödön nyomába is eredhetünk a Tarkő-hegységbe. És ha már Ezeréves határ, akkor hadd tekintsünk be egy kicsit a történelmi múltba, a csángók, a kalibák világába. Felkereshetjük az Árpád-vonal berobbantott bunkereit, lőállásait, kanyaroghatunk a lövészárkokban, megtekinthetjük a még fennmaradt határköveket, amelyek valamilyen csoda folytán túlélték társaik szisztematikus rombolását a kommunizmus idején.

Eközben a jövő turistanemzedékéről sem feledkezünk meg, hisz számukra itt is lesz tábori óvoda, valamint ifjúsági, kisgyermekes- és babatúrákat is szervezünk, hogy a kisebbek-nagyobbak a szüleikkel együtt tartalmasan tölthessék velünk ezt a hetet.

Esténként pedig  előadások, vetítések, könyvbemutatók, táncházak várnak majd ránk mintegy kiegészítve a nappali tevékenységeinket.

Várunk tehát kedves túratársak, természetkedvelők az újabb nagy turistatalálkozóra, áldozzunk egy újabb hetet a természet oltárán. Legyünk együtt újra, hisz az élet savát-borsát a találkozások, a közös együttlétek  adják. Fedezzük fel a Teremtő keze mûvét, a természet és ember formálta táj szépségeit. Tőltödjünk fel ezekből a mindennapokra. 

 

Szervező: Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CsEKE)

Helyszín: Szépvíz (románul Frumoasa), a Kishavas panzió udvara illetve a szépvízi-víztározó alatti részen, a  46°26'59.67" északi és 25°52'29.01" keleti koordináta metszéspontjánál. 

Megközelítés: Csíkszeredától északkeletre 12 km-re, a 12A jelzésű országút mentén.  Szépvízről továbbhaladunk a Gyimesek irányába, ám a híd előtt már le is térünk jobbra a Kishavas Panzió felé, ahol elérjük a tábort.

Itten egy felhívást szeretnénk intézni azon vendégeink felé, akik saját autóbusszal érkeznek. A tábor ideje alatt igénybe vehetjük-e az autóbuszukat a túráink logisztikai szervezése érdekében? Igenlő válasz esetén kérjük lépjenek kapcsolatba Lörincz Szilárd kollégánkkal a részletek megbeszélése végett. Előre is köszönjük!

Étkezés: önellátással történik, a tábor területén kapható lesz friss zöldség, gyümölcs, pékárú, italok. Ugyanakkor lehetőség lesz minden nap meleg étel rendelésre a közeli panzióban.

Szállás: saját sátorban az erre kijelölt területeken illetve a falu és a környék panzióiban. Elkészítettük a közelben található szálláshelyek listáját, elérhetőségekkel, leírásokkal. Azok, akik igénybe szeretnék venni valamely panzió szolgáltatásait, a szállás menű alatt választhatnak. A szállásokat érintő részleteket minden esetben az adott panzióval kell megbeszélni. 


Egyéb tudnivalók:

- A tábor teljes területén van mobil térerő.

- Zuhanyozási lehetőség napenergiával melegített „szép”-vízzel, valamint csobbanási lehetőség egy 25x10m-es medencében.

Az online regisztráció lezárult, most már csak helyszínen lehet regisztrálni

- Kerékpár bérlési lehetőség is lesz a táborban, így a távolabbról érkezőknek nem szükséges magukkal cipelniük kedvenc drótszamarukat. Egy bringa napi bérleti díja 15 Ron-ba kerül. Hozzávetőlegesen 20-25 kerékpár várja majd, hogy a tábor ideje alatt megnyergeljék.

- Csíkszeredából Szépvíz fele a következő órákban indulnak távolsági autóbuszok (helyi idő szerint): 

           6:30, 7:30, 10:30, 12:00, 13:00, 14:30, 15:30, 16:00, 18:00, 19:30, 21:00, 23:30
vissza: 6:00, 7:00,  8:00,  11:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:30, 18:30, 20:30, 22:00
         Szombat-vasárnap 7:3o, 13:oo, 15:3o, 19:3o / vissza:  6:00, 8:00, 14:00, 18:00


 

Kapcsolattartás:

Táborparancsnok: Szabó Károly

Táborfelelős: Molnár Sándor

Túrafelelős: Bölöni Sándor

Panziók: Haba Tünde

 

Vissza...

×
AU Desired Username:
AU Your password:
AU Your password again:
AU Your email address:
AU Your email address again:
AU Your name:

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma