Vályú-fő

A Vályú-fő forrás a Csíki-havasokban található, a Szellő-tető (1493m) északi oldalában bukkan a felszínre. A forrás 1380 méteres magasságban található a Szellő-tetőtől másfél kilométerre a hegy északi oldalában fekvő legelő és a beerdősödött rész határán. A terület a csíkdelnei Szalonka Közbirtokosság tulajdonát képezi, de Bákó megye adminisztratív területéhez tartozik.

A forrás télen-nyáron állandó jelleggel bő hozammal rendelkezik, bátran keresheti fel a szomját oltani akaró túrázó.

A forrás több útvonalon is megközelíthető, jelzett úton a piros sávot követve a Gyimesi-hágótól indulva mintegy 10 kilométer és 3 óra gyaloglás után érhetjük el a Szellő-tetőt, ugyanakkor megközelíthető a szépvízi vízgyűjtő tó keleti oldalában jelenleg felújítás alatt álló Szénás-utat követve, a Motorsirülő mellett egyenesen haladva. Harmadik útvonalként említhetjük a kósteleki utat, a település szélétől számítva kb. 6 kilométer megtétele után erdészeti úton érünk ki a nyeregbe.

A forrástól mintegy 110 méteres szintkülönbséget megtéve, magunk mögött hagyva a menedékházat, felérünk a Szellő-tetőre, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Csíki-havasokra. Száraz, télvégi időben el lehet látni a Fogarasi-havasokig, de látszanak a Bucsecs, a Királykő, a Nagykő-havas vonulatai is. Nyugati irányban látható a Hargita gerince, jó időben a Tusnádi-szorostól a Libán-tetőig lehet ellátni. Északra a Görgényi-havasok, míg észak-keletre a Kelemen-havasok és a Csalhó látszanak. A Csíki-medencét és falvait jól takarják az előttünk lévő magasabb hegyhátak, így nem sok település körvonala vehető ki. Ugyanakkor jól látható a Nagy-Somlyó (1033m) sötét kúpja. A Kolos-tetőtől északra a Nagy-Gozoru (1229m) választja el a Pálos-patakot a Szépvíz-pataktól. Északon-nyugaton a Pogány-havas, a Széphavas, a távolban a Naskalat tűnik fel, a Nagy-Hagymás, Öcsém-tető, Fekete-Hagymás, Csofronka, Meggyes-havas, Lóhavas, Likas-havas, Vit-havas társaságában. Északon a közeli Péter-havas magas csúcsa (1452 m) takarja a kilátást, de tőle jobbra már látni lehet a távolban a Tarkő hosszú gerincét, előtte az Apahavas lapos tetejét, keletebbre a Kotumba sötétlik (1251m). Keleten a Szellő-tetőből kiágazó hosszú gerinc választja el a Szulca-patakot a Csobányos-pataktól. Itt a Negyedfélmegye-havasa főbb kiemelkedései a Borjús-bérc (1373m), Menasági-Nyilénk (1255m), Nagy-Borda (1378m), Keresztes-hegy (1451m), Sólyomtár-havas (1341m) és leghátul a Káronta (1516m). Dél-keleti irányba látszik a Mogyorós-tető, Sajhavas, Káposztás-havas, Bóbiska, Nemere és folytatásaként a Háromszéki-havasok, azon belül a Lakóca és Pentellő csúcsok.

A Szellőről kiindulva több gerinc mentén is elindulhatunk: 

 - Péter-havasnál a Motorsirülőnél csatlakozik rá a Gyimesi-havasok mellékgerincének útja, mely a Hegyes-havastól indul, 
 - Szellőről ágazik le D-K-i irányba a Nagy - Somlyó hegyében végződő mellékgerinc
 - innen folytatódik a gerinc Első-Tomot, Középső-Tomot és Hátsó-Tomot érintésével a főgerincen végig a Rugát-tetőig, ahol az Úz völgye patakának bal oldali gerincén keletre fordul, majd a Káposztás-havasnál délre kanyarodik.
 - a Kóstelekről jövő Mária út is erre halad el

A forrástól É-Ny-i irányba haladva az út mentén, 1,2 km távolság után megérkezünk a jobbra lévő Motorsirülőhöz. A név eredete a világháborúk idejére vezet vissza. Ebben az időben itt több fontos hadiút találkozott, így létre kellett hozni a meredek hegyoldalban egy olyan széles felületet, ahol a nehéz harci járművek meg tudtak fordulni. Ennek érdekében a domb oldalában egy kanyarban az út mentén építettek egy magas betonfalat létrehozva egy mesterséges teraszt. A hely elnevezése is innen ered: itt forgolódtak, sirültek jobbra-balra a járművek a háború idején. A Motorsirülőtől nem messze egy másik forrás található, mely a Szeretők-kútja nevet viseli.

 

A forrást felújította és a táblát állíttatta a Csíkdelnei Szalonka Közbirtokosság, valamint a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület.

Képek: Dezső László (farkas, őz, szarvas)


Támogatók: Csíkdelnei Szalonka Közbirtokosság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Hargita Megye Tanácsa, Gordius Plus Kft.

 

         

 
bga-logo-uj.jpg

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma