Bányász-patak

A vízfolyások forrásaként általában a legtávolabbi és legmagasabban fekvő forrást jelölik meg, amelyik az illető folyóvizet, patakot táplálja. Nincs ez másképpen a tusnádfürdői Bányász-patak esetében sem.

A Bányász-patak Tusnádfürdőn az állomástól délre kb. 1 km-re ömlik az Oltba és folyásiránya nyugat-keleti, hosszúsága majdnem 4 km. A patakot tápláló források a Nagy-Piliske (1374m) keleti lejtőiből fakadnak, amelyek közül a legbővizűbb és a legmagasabban fekvő a Bányász-patak forrás. A forrás maga a Nagy-Piliske keleti lejtője alatt nagyjából 1200 m magasságban buggyan ki a földből.

Mivel a forrás turisztikai szempontból is fontos - a Dél-Hargita kék sáv gerincjelzésének vonalába esik - a pontosabb térképeken általában fel is tüntetik. A forrás jelentőségét az is mutatja, hogy már korábban faküpübe fogták, a mögötte lévő rézsűt betonfallal erősítették meg. Vize jéghideg kristálytiszta ivóvíz, amely a legnagyobb szárazságok idején is szomját oltja az arra járóknak. Vízhozama percenként 10 liter körül van.

A forrást három útvonalon lehet megközelíteni, északi irányból a Hargita gerincén a Jáhoros-puszta, majd a Szénégető-völgyek érintésével a kék sáv jelzésen. Délről a Hatod-hágó irányából ugyancsak a kék sávon a Kis-Piliske érintésével, Tusnádfürdőről a Bányász-patakon felvezető kék kereszt turistajelzésen. Egy negyedik megközelítési lehetőség is létezik, de ez egy jelzetlen útvonal, a Sólyomkő szintjéig a piros háromszög jelzést követve, majd tovább a Nagy-Piliske irányába meredeken felvezető gerincélen.

A forráshoz kötődő legendákról, történetekről nem találtunk feljegyzést.

 

A forrás felújítása - munkálatok.

 

 

A forrást felújította és a táblát állíttatta a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület 2016-ban.

Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Hargita Megye Tanácsa.

         

bga-logo-uj.jpg

VISSZA

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma