Rejtett forrásaink


A Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület céljai között, a bakancsos turizmus gyakorlása mellett, jelentős szerepet kap a természetvédelem valamint a kulturális, természeti örökségünk óvása.

Ebből a célból pattant ki a Csíkszék rejtett turisztikai látványosságainak fejlesztési terve, melynek egy részét jelenti a vidékünkön fellelhető rejtett, elhanyagolt, de értékes (ivóvíz vagy borvíz) források kitisztítása, jelzőtáblákkal, feliratokkal való ellátása és kiépítése.

Az adott lakott terület számára történelmi, hagyományok szempontjából fontos, értékes források felkutatását tűztük ki célul. A források felújítása nem idegen az Egyesület tagjai számára, hiszen korábban már felújították a Tatros forrását illetve a Küpüs kutat.

A kiépítendő forrásokat a csíki-gyimesi régióban kutatjuk fel, hiszen ez a vidék jelenti első sorban a CSEKE tevékenységi területét. A forrás történetének felkutatása, esetleg hozzá kapcsolódó történetek, legendák felkutatása, rövid jellemző és történelmi adatok megírása egy rövid cikk formájában olyan kiegészítő részei a tervnek, mely egy egyszerű forrástisztítási folyamaton túlmutatnak.

A források megmentésével, kiépítésével és a velük kapcsolatos történetek, legendák feltérképezésével meg tudunk menteni egy szeletet a helyi lakosság történelméből, kultúrájából a jövő nemzedék számára. Az így összegyűjtött ismeretanyagot a weblapunkon tesszük közzé, illetve a forrás mellett is terjedelmi korlátok függvényében rövid ismertetőt helyezünk el.

         

bga-logo-uj.jpg
×
AU Desired Username:
AU Your password:
AU Your password again:
AU Your email address:
AU Your email address again:
AU Your name:

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma