Április 15.-én elindul a CsEKE egy éves hegymászó oktatási programja, aminek a célja, hogy a résztvevőknek lehetőségük nyíljon megismerni azokat a technikákat és eszközöket, amelyek segítségével biztonságosabban túrázhatnak a magas hegyek világában valamint olyan hegymászótúrákon vehetnek részt amelyek csak az abban járatosak számára vannak fenntartva.

Két szakaszban zajlik az oktatás az egyik a nyári szakasz, amelyik ápr.15- okt.15-ig tart természetesen ebbe jórészt belefoglaltatnak az oktatás szerves részét képező hegymászó túrák, valamint a téli szakasz, amelyik a hóviszonyoktól függően dec 1-15 körül rajtól és 2015 március 31-ig tart.

A program magába foglalja úgy az elméleti, mint a gyakorlati oktatást meg a gyakorlatot és ennek megfelelően teremben valamint a terepen találkozunk.

Az elméleti oktatás rendszerint a keddi gyűlések után a gyakorlati hetente 2 alkalommal (mindenki ideje függvényében vesz részt) az előre megnevezett helyen természetesen délután.

A résztvevők erre a célra nyissanak megfelelő méretű füzetet a jegyzeteléshez, valamint fokozatosan szerezzenek be megegyezés alapján személyes eszközöket.

Mivel a nyári meg a téli szakaszok lejárta után a résztvevők elismervényt (Diploma) kapnak, mint a hegymászás  alap és középfokú ismereteinek a birtokosai ezért úgy a nyári, mint a téli szakasz után ismeretellenőrző próbák lesznek.

Az első lecke elméleti, a kötél csomózása és a keddi gyűlés után a teremben gyakoroljuk. Az első "elméleti" gyakorláshoz a kötelet a biztosítja.

További infók hétről-hétre...

 

1. Az első órán szó volt a kötél típusokról, kis történelemről illetve pár alapvetően fontos csomóról. 

 

Perec- (nyolcas) csomó, fűzött perec (bekötéshez használjuk)

 

Dupla halászcsomó (két kötél összekötéséhez, hurok készítéséhez használjuk)

   

 

Szorító nyolcas csomó (önbiztosításhoz használjuk)


Félszorító nyolcas csomó (partner biztosításához használjuk)

 

Pruszik (fix kötélen felmászásra pl.glecserhasadékból vagy önbiztositásra kötélereszkedésnél használjuk)

 

2. Második órán tovább ismerkedtünk a felszereléssel, szó volt az alapvető eszközökről mint beülők, karabinerek, köztesek, biztosító, ereszkedő és mászóeszközök, sisak, ékek valamint szegek, lapok a standok - fix pontok - kiépítéséhez. Részletesebben is megismertük a különböző hegymászó nehézségi fokozatokat, mit is takarnak a számok és betűk. 

3. Ezen a órán a kötélcsapatokról volt szó, megismerkedtünk a 2 és 3 fős mászócsapat felépítésével. Utána fogások ismertetése, megint a standok kiépítésének fontossága illetve az ereszkedés leírása és a szükséges felszerelések és technikák kerültek megbeszélésre.  

Következő óra Május 6. 

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma