Szépvíz – Szent László emlékhely – Pogányhavas (1351 m.) – Küpüs-kút – Széphavas; 9,3 km, 4 óra

Szépvíz – Szent László emlékhely; 5 km, 2, 00 óra

A szépvizi templomtól indulhatunk a Mária uton és a piros kereszt turista jelzésen Pogányhavas irányába (É). Az emlékhely a Szent László-kápolna romjait, a haranglábat, a Szent László-követ és Szent László-forrást jelenti Orbán Balázs még látta Kicsi Pogányhavason a 12 lépés hosszú, 7 lépés széles félkör apsisu kápolna alig két láb vastag falait.

Szent László emlékhely – Pogányhavas (1351 m.) – Küpüs-kút 1 km, 1 óra

A kápolnától fokozatosan emelkedünk a Pogányhavas irányába, ahová érdemes a kitérőt megtenni a csucsra a kereszthez, melyet a csíkszépvízi közbirtokosság állított. Majd a csúcsról visszatérve tovább haladunk Széphavas irányába, nemsokára elérve a Küpüs kútat.

Küpüs kút – Széphavas; 3,1 km, 1 óra
Kisebb-nagyobb kanyarok után a jelzéseket követve egy nyergen keresztül tartunk a Széphavasra.

Szentmiklós – Szépviz 2 km

Csíkborzsova–Csíkdelne–Csíkpálfalva–Csíksomlyó; 12,7 km

A vásárok útján a Mária ut jelzéseket követjük a falu széléig, ahol a falu frissen aszfaltozott „körgyűrűjén” a kertek alatt elérjük Borzsova-patakát, ahonnan utunk emelkedni kezd 850 méteren keresztül. Majd a delnei mezőben elérjük Szent János-templomot.
(5 km) után 750 méterre keresztezzük a főutat, s beérünk Csíkdelnére. Két kisebb kanyar után, derékszögben jobbra fordulunk. Tartva mindig a déli irányt a jelzések mentén, a falu szélére jutunk ki. Az aszfaltúton haladunk Csíkpálfalva felé. A csíkpálfalvi templomtól már 2,5 km a csíksomlyói kegytemplom. Ezen az útvonalon már nem lehet eltévedni.

Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma