2019. december 30., hétfő

Rendhagyó Földrajzórák: A klímaváltozás hatásai életünkre

December 17-én, Erőss Zsolt egykori expediciós társa, Kollár Lajos tartott előadást négy gyimesvölgyi iskolában, " A klímaváltozás hatásai életünkre" címmel. Gyimesbükkben mintegy 70 gyerek és 10 felnőtt, Hidegségben mintegy 60 gyerek, Középlokon 100 diák és az utolsó állomáshelyen, Gyimesfelsőlokon Berszán atya kollégiumában mintegy 150 diák és 10 pedagógus vett részt. Az előadó körútat a Bethlen Gábor Alap támogatta és az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezte több erdélyi helyszínnel a Székelyföldtől a Partiumig.

20191217-133850.jpg December 17-én, Erőss Zsolt egykori expediciós társa, Kollár Lajos tartott előadást négy gyimesvölgyi iskolában, " A klímaváltozás hatásai életünkre" címmel.

Gyimesbükkben mintegy 70 gyerek és 10 felnőtt, Hidegségben mintegy 60 diák, majd Középlokon 100 és az utolsó állomáshelyen, Gyimesfelsőlokon Berszán atya kollégiumában 150 diák és mintegy 10 pedagógus vett részt.

Az előadó körútat a Bethlen Gábor Alap támogatta és az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezte több erdélyi helyszínnel a Székelyföldtől a Partiumig.


/>http://www.cseke.ro/media/upload/images/t/20191217-133850.jpg

Ime néhány élménybeszámoló a diákok tollából:

Előadás a globális felmelegedésről

2019.dec 17.-én iskolánkba, a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolába látogatott Kollár Lajos hegymászó, aki előadást tartott a globális felmelegedésről és annak következményeiről az 5-8 osztályos diákok számára.

Számomra érdekes információ volt a bemutató azon része, amely Földünk vízkészletének eloszlását tüntette fel: bolygónk összvízkészletének 97%-a sósvíz, csak 3%-a édesvíz. Ennek a 3%-nak is a nagyrésze (90%-a) fagyott állapotban van jelen állandó hótakarók és gleccserek formájában. Innen táplálkoznak Ázsia hatalmas folyóvizei: Indus, Brahmaputra, Gangesz, Irrawady, Mekong. Kollár Lajos elmondta, ha a globális felmelegedés tovább tart, a gleccserek elolvadhatnak, és ezek a nagy folyóvizek elapadhatnak. Ha a Grönlandi jégtakaró elolvadna, a Világtenger szintje 6 m-el növekedne. Ez rengeteg ember állandó lakhelyének megváltoztatását jelentené. A gyárkémények füstje, a járművek kipuffogó gázai a légkör szennyezését eredményezik, amelyek az atmoszférában feldúsulva üvegházhatású gázakként csapdába tartják a napsugarakat. Az üvegházhatásért leginkább a széndioxid és a metán okolható. A globális felmelegedés hatására megszűnhetnek a tengeráramlások, hiszen az óceánok vizének hőmérsékletkülönbsége (ami a tengeráramlatok forgatórugója) a felmelegedés miatt kiegyenlítődik, ami jelentős lehűléshez vezethet. Például ha a Golf-áramlat megszűnne, akkor Norvégia, Dánia, Nagy-Britannia éghajlata jelentősen lehűlne.

Az előadásban szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről is, amire nagyon nagy szükség van, hiszen a szelektíven gyűjtött különféle anyagokat számos iparág fel tudja használni, s így egyrészt energiát spórolhatunk meg, másrészt meg kevesebb hulladék keletkezik. Kollár Lajos elmondása szerint jó jel, hogy napjainkban egyre szélesebb körben terjed el, egyre többen veszik igénybe a szelektív hulladékgyűjtésre kijelölt gyűjtőedényeket (kukákat). Környezetünkre egyik legkárosabb szennyező forrást a műanyag jelenti, ami leginkább PET-palack formájában van jelen. A műanyag lebomlási ideje több száz év is lehet, ezek a természetben felhalmozódva, szemétté válva súlyos környezeti problémákat idéznek elő nemcsak a szárazföldeken, hanem tengerekbe, óceánokba kerülve is.

Mindezekért mi, emberek vagyunk felelősek, mert nem élünk környezettudatos életet! Pedig csak egy kis odafigyelés, gondolkodásmódunk megváltoztatása kellene ahhoz, hogy Földünket érő drasztikus változásokat el tudjuk kerülni, és bolygónkat úgy adjuk tovább a felnövekvő generációnak, hogy ők is jól érezzék rajta magukat, mert ,,A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” – tartja egy régi indián mondás.Baliga Romuáld, VII.A osztály

Gyimesközéplok

-----------------------------------------------------BeszámolóHidegségi Általános Iskola

Ambrus Rita- VI. osztály

André Arnold- VI osztály

Molnár Katalin- VIII osztály2019 decemberében egy rendkívüli földrajzóra keretében előadást tartott Kollár Lajos, a globális felmelegedésről.„Az előadás a klímaváltozásról, az üvegházhatásról, és a környezetünk szennyezéséről szólt. Az eliparosodás következtében olvad a jég, a gleccserek, ami következtében megnőnek az áradások, bozóttüzek keletkeznek, és megnő a tengerszint. Számomra az volt a szomorú, hogy az ember nem is veszi észre, inkább az állatok szenvednek és a növények. Ahogy a gleccserek olvadnak, úgy feldől az egyensúly. Ezt úgy érezzük mi most, hogy decemberben nincs hó. A bozóttüzekből rengeteg szén-dioxid jut a légkörbe, ezért felgyorsul ez a folyamat.

Az ember kitalált egy anyagot, ami elpusztítja a feltalálóját: a műanyagot. Rengeteg pozitívum szólt a műanyag mellett, könnyen formázható, átlátszó, átlátszó. Viszont a negatívum sokkal több. Senki nem gondolta volna, hogy egy kis tárgy globális problémát tud okozni. A legnagyobb gond az, hogy közel négyszáz év kell ahhoz, hogy lebomoljon. Az ember már nem tudja, hogy hova rakja a rengeteg szemetet, ezért a nagy része a tengerekbe jut. Szép lassan elpusztítja a Földet.

Nagyon érdekes és hasznos volt az előadás. Engem elgondolkodtatott.”„A rendkívüli földrajz óra arról szólt, hogy Kollár Lajos a globális felmelegedésről beszélt.

Számunkra az volt a legérdekesebb, amikor beszélt az expedícióról, a Himalájáról, és a gleccserekről. Kevésbé tetszett az, amit a képeken láttunk, a szemetet, az árvizet, de ez nem az előadó hibája.

Kollár Lajos sok képet mutatott a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Voltak elrettentő képek, amelyeken sok szemét volt, de voltak olyan képek, amelyekkel jó példát mutattak nekünk. Pl. Grönlandon az eszkimókra sok járművet, ráerőltettek, de ha valami elromlik, akkor az a bizonyos jármű megy a süllyesztőbe, mert nem található szerviz. Vagy Velencében napról napra emelkedik a vízszint. A tudósok kifejlesztettek egy olyan képet, amelyen Grönlandot mutatják száz év múlva (ez is nagyon tetszett), ahogyan elönti a víz. A levegőszennyezés a városokban olyan nagy, hogy néhol maszkot kell hordjanak az emberek, vagy a tengerpartokon felhalmozott szemétkupacok is csúf látvány.– sokat tanultunk ezekből a képekből”
http://www.cseke.ro/media/upload/images/t/20191217-114611.jpg


Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma