2019. január 27., vasárnap

A Kedves házaspár jelentkezik Guatemalából

Világjáró tagtársaink , Kedves Zsuzsa és Feri jelentkeztek a mai napon Guatemalából

Kedves barátaink,
Tudatjuk Veletek, hogy a Cseke zászló szerencsésen megérkezett a közép-Amerikai Guatemala Köztársaság fővárosába, Guatemala City-be :)
Közép-Amerika a mexikói Tehuantepeci öböltől a Panama csatornáig tart (ez kb. a Budapest Madrid távolság). Mexikó és Panama között hat kis ország húzódik meg, Guatemala, Belize, Honduras, Salvador, Nicaragua és Costa Rica, amelyek 1821-ig spanyol fennhatóság alatt voltak, azóta többé-kevésbé önálló országok.
Közép-Amerika a harmadkorig sziget volt és földtanilag is külömbözik két nagy szomszédjától, Észak-és Délamerikától.
A hegy és vizrajzi választóvonal nem egyezik meg a politikaival. Mexikó átnyúlik Észak- Amerikából Közép-Amerikába és Panama átnyúlik Közép-Amerikából Dél-Amerikába.

Guatemala (ezt olvastam) talán a legszebb Közép-Amerikai ország, a hires maja kultúra bölcsője rengeteg romvárossal, gyönyörű vulkánokkal, mai lakosainak kb. fele majdnem tisztavéru indián , akik megőrizték hagyományos életmódjukat, viseletüket, szokásaikat.
Bevalljuk, egy kicsit vegyes érzésekkel érkeztünk ide, ugyanis a külömbőzö külügyminisztériumok weblapjai , elég elbátortalanító dolgokat irnak Guatemaláról és főleg a fővárosról. Hogy itt fényes nappal is letámadhatják az embert, hogy a városi buszok nem biztonságosak, turisták, hegymászók maradtak hátizsák, pénz sőt kabát nélkül... Főleg a brit külügynek vannak aktuális "horrortörténetei" .
Szóval amikor mindezeket elolvastuk alaposan elgondolkodtatott, érdemes-e a mérleg másik serpenyőjébe kerülő különlegességek miatt belevágni az utazásba. De aztán azt is gondoltuk, ott is élnek emberek, családjuk van, gyereket nevelnek stb. Ha megpróbálunk óvatosnak lenni, kihagyni az "éjszakai életet", sokat kommunikálni a helyi emberekkel, csak érdemes elmenni.
Úgy terveztük egy nagy kört irunk le, úgyhogy egy jó hónap múlva ugyaninnen repülünk haza.


/>http://www.cseke.ro/media/upload/images/t/4-mas-vulkan-a-san-pedro-csucsrol-2.jpghttp://www.cseke.ro/media/upload/images/t/san-pedro-de-la-laguna.jpeghttp://www.cseke.ro/media/upload/images/t/8-lago-de-atitlan.jpghttp://www.cseke.ro/media/upload/images/t/9-xela--vasa--rnapi-mise.jpgAzóta még küldtek vagy tíz ízes beszámolót, amit a belső listánkon megosztottunk.

Kitartást kívánunk nekük , a Gondviselő ügyeljen rájuk és várjuk haza majd az élményeiket megosztani!


Partnerek

Médiapartnerek

Morfondir Erdely.ma